Bostadsmarknaden

Varför en förändrad bostadsmarknad?

Utbudet av nybyggen på bostadsmarknaden har gjort att det idag i Sverige har blivit en typ av mättnad, det finns fler bostäder än köpare vilket gör att det blir svårare att sälja lägenheter och experterna tipsar om att sälja sin bostad innan de köper en ny eftersom de annars riskerar att sitta fast med en osåld lägenhet under en längre tid och därigenom förlora stora belopp på grund av detta.

 

lägenheter i stockholm

En annan anledning till förändringen är att  amorteringskravet har förändrats och det har nu även trätt i kraft. I korta ordalag betyder det att beroende på storleken av det nya bolånet hos nya låntagare behöver de amortera en viss procent beroende på den bruttoinkomst som låntagarna har.

 

Att tänka på inför försäljning av bostad

I dagens läge fortsätter villorna och bostadsrätternas priser att sjunka. Något som därför måste upprepas är att säljaren därför behöver ha tålamod och kanske  sälja den nuvarande bostaden innan de köper en ny bostad. Eftersom det ger säljaren möjligheten att säga nej priser som ligger  under det förväntade. För att få upp de högre priserna i bostadsförsäljningen behövs tålamod för att vänta på den rätta familjen eller personen  som också förstår värdet av bostaden. Dock behöver man ha i åtanke på vilka konkurrenter som finns  för säljaren.

 

Läs mer om radon i villor

 

En annan viktig sak att ha i åtanke är att inte tveka när man väl bestämt sig för att sälja eftersom köparen då kan hitta något annat läge att istället satsa på. Därför behöver man på förhand veta vilket som är det lägsta priset man kan tänka sig att sälja bostaden för och komma ihåg tålamodet för att göra så stor vinst som möjligt och inte heller köpa nytt förrän man har sålt den nuvarande bostaden.

 

Blått hus med källare

 

Något annat som idag  är populärt hos köparna är renoveringsobjekt som de kan renovera och skapa till sina drömhem och få dem precis så som de vill ha dem. Då kan priset på köpet vara avgörande för om man köper ett renoveringsobjekt eller inte.

En annan sak att ha i åtanke är att ha nya och uppdaterade lånelöften från banken och veta hur länge de gäller och att de ännu gäller eftersom vissa har förmågan att förlita sig på något som kanske inte alltid är godkänt utav banken längre och gör att  ett bostadsköp kan gå i stöpet. För de som vill sälja är det också viktigt att försöka sticka ut ur mängden för att göra ens objekt till försäljning så attraktiv som möjligt.

 

Läs mer: Undersök bostaden innan köp

 

 

Kontakts oss på Upprbd