Skötsel av avlopp och brunn

De flesta av oss har någon gång fått testa tålamodet när avloppet strejkat på toaletten, i duschen eller köket. Kanske har du även råkat ut för översvämning ute på tomten i samband med rikliga regnskurar. Avloppsproblem är allt annat än roligt och för att undvika dessa är det stående tipset underhåll och skötsel.

Hur ska avloppen göras rent? Vilka tjänster är fördelaktiga att köpa från VVS- och rörfirmor? Häng med för att ta del av de bästa tipsen för ett fungerande avloppssystem hemma.

Rengöring A och O

Hårrester och smutspartiklar är de stora bovarna när det gäller stopp i avloppet i duschen. För varje gång duschen och avloppsbrunnen används fastnar partiklar som sakta kittar sig fast. Om du inte rengör duschutrymmet och framför allt brunnen regelbundet finns en stor risk att vattnet inte rinner undan. Det blir helt enkelt stopp i avloppet och nästa gång du duschar blir det snabbt översvämning. Är problemet riktigt besvärande kan du behöva ringa in en rörmokare med snabbt varsel eftersom det behövs VVS-proffs när avloppet är riktigt täppt.

Rekommenderad läsning: Så håller du huset fritt från mögel

Det stående tipset för att hålla duschutrymmet i god funktion är att regelbundet göra rent avloppsbrunnen. När du har duschat klart ser du till att ha som rutin att ta bort hårstrån och spola gärna rent schampolödder som inte runnit bort med vattnet.

VVS-tjänster

Det finns flera typer av tjänster som du med fördel kan anlita en VVS- eller rörmokarfirma till. Att anlita rörspecialister någon gång per år med syftet att underhålla avlopp och brunn är ett smart drag. I det långa loppet är det heller inte särskilt kostsamt med tanke på att det är betydligt dyrare att åtgärda ett problem som uppstått just på grund av dåligt underhåll. Läs mer om avloppsrensning på Yawi.se.

För villaägare kan det vara väl värt sitt pris att anlita en rörfirma för att utföra slamsugning på tomten. I samband med rikliga regnskurar kan tomter och gårdar lätt svämmas över av vatten på grund av igentäppta brunnar. En slamsugning säkerställer att marken torkar upp vattnet och att inte närliggande byggnation drabbas av fuktskador.

Ett tips är även att låta en rörmokare ta en närmare titt på avlopp, ledning och rör hemma. Framför allt om tanken är att sälja eller om det rör sig om ett husköp. Många vvs-firmor erbjuder så kallad TV-inspektion, vilket är en dokumenterad besiktning av fastighetens rörsystem. Det ger dig en bra bild över skick och funktion – något som kan påverka pris och värdering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *