Håll huset fritt från fukt och mögel

För att ett hus och människorna som vistas i det ska må bra måste huset vara fritt från mögel och inte utsättas för skadliga nivåer av fukt.

Varifrån kommer fukt i hus?

Fukt i hus kommer både inifrån, utifrån, uppifrån och nerifrån. Regn och snö faller ned på hustak och väggar och samlas även vid grunden. Under huset kan vatten tränga upp från marken.

Inne i huset skapas också fukt på grund av de aktiviteter som pågår i huset, som dusch och bad, disk, matlagning och tvätt samt torkning av tvätt. Även själva människorna i huset skapar fukt bl.a. genom utandning.

Få mer tips i vå bostads guide

 

Hur skyddar man huset från fukt?

Det finns flera saker att tänka på när det gäller att skydda huset från fukt. Olika kritiska delar är:

Tak och väggar

Ett tätt, välbyggt ”skal” är A och O för huset. Tak och ytterväggarna ska vara täta utan sprickor.

 

Fönster och ventilation

Om man ändrar ventilationen, isolerar vinden eller gör andra förändringar som påverkar ventilationen är det mycket viktigt att fundera på vart fukt tar vägen och samlas.

 

Värmesystem och murstock

Om man byter ut en gammal oljepanna, vedeldning eller liknande mot något som gör att man inte eldar ska man tänka på att självdraget i huset ändras p.g.a. att murstocken inte längre är varm. Man bör också montera ett skorstensskydd för att hindra snö och regn att tränga in i murstocken.

 

Grund och dränering

Fukt i marken samt dagvatten hindrar man att tränga in i huset med ordentlig dränering runt och under de husdelar som är i kontakt med mark.

 

Badrum och tvättstuga

I sådana rum där vattenånga uppstår och där vatten hanteras öppet och ofta bör man se till att ha en extra fläkt och/eller ventilation som är dimensionerad för fuktbelastningen.

 

Vind

Även vinden kan utsättas för fukt antingen genom en otät vindslucka, takfönster och liknande, samt från den fukt som kommer inifrån huset. Det är mycket viktigt att ha koll på ventilation och fuktvägar på vinden.

 

Nyheter – prisras på bostadsmarknaden

 

Hur skyddar man huset från mögel?

Det första man bör göra för att skydda huset från mögel är att få bort mesta möjliga fukt. Vissa delar av huset kanske inte går att skydda helt, t.ex. gamla källare med betonggolv och betongväggar i mark. Då gäller det istället att se till att man inte har något organiskt material som kan komma i kontakt med fukten, d.v.s. inte lägga trägolv eller sätta upp träreglar direkt mot betong, eller förvara t.ex. kartonger som kan mögla direkt på golv eller vid väggar i en sådan källare.

Även för badrum gäller samma sak. Alla material ska tåla fukt och man bör även göra regelbundna kontroller så att man vet att fukten i badrummet tas omhand på rätt sätt.

 

Hör av dig till oss om du har några frågor om fuktskador eller problem som kan uppstå i hus och villor. 

Om du har problem med förhöjda radonvärden så kan du läsa mer om det här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *